Uitvaartwensen vastleggen2019-05-20T14:45:32+00:00
Home » Voor overlijden » Uitvaartwensen vastleggen

Hoe kun je je uitvaartwensen vastleggen?

Uitvaartwensen vastleggen in een testament

Als u een testament opstelt, dan kunt u er ook voor kiezen om hier tegelijk de wensen voor uw uitvaart in vast te leggen. In dat geval wordt in het testament niet alleen uw nalatenschap geregeld, maar ook de uitvaart vastgelegd.

Vastleggen in een levenstestament

Een levenstestament omvat zaken die u wilt vastleggen voor het geval u op een gegeven moment niet meer zelfstandig in staat bent om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld omdat u daar te ziek voor bent. In een levenstestament zet u uw wensen over bijvoorbeeld de uitvaart.

Uitvaartwensen in een memorandum of codicil

Als u een codicil zelf ondertekent en er een datum op zet, dan heeft een codicil dezelfde rechtsgeldigheid als een testament. In een codicil staan, naast de wensen voor de uitvaart, over het algemeen wensen over het verdelen van spullen. Maar ook praktische zaken als de vindplaats van belangrijke papieren, verzekeringsgegevens en voogdij voor minderjarige kinderen.

In een wensenformulier

U kunt ook uw uitvaartwensen laten vastleggen in een online wensenformulier of op papier.  Als u invloed wilt hebben op de invulling van uw levenseinde, doet u er goed aan hier op tijd over na te denken. Probeer voor uzelf helder te krijgen wat uw wensen zijn en ook wat u vooral níet wilt dat er met u gebeurt. Dan kunt u dat met de juiste mensen bespreken, zodat zij daar als het nodig is rekening mee kunnen houden.

Uw wensen vastleggen

Heeft u al wel eens nagedacht over uw eigen levenseinde? Over waar u bij voorkeur zou willen sterven en welke behandeling u wel en niet zou willen als het einde in zicht komt? Geen vrolijke onderwerpen, maar geeft wel rust en zekerheid om hierover een paar dingen vast te leggen, nu het allemaal nog ver weg is.

Gesprek met huisarts of specialist

Natuurlijk heeft u – net als iedereen – angsten en onzekerheden als het om doodgaan gaat. Het is goed deze met uw naasten te delen, maar ook belangrijk om ze te bepreken met een huisarts of met een specialist in het ziekenhuis. Hij of zij kan wellicht angsten bij u wegnemen en het is goed als de arts weet wat uw wensen rond uw levenseinde zijn. Ook is het voor u prettig te weten hoe uw arts over bijvoorbeeld euthanasie denkt.

Maak voordat u het gesprek met de dokter heeft een lijstje, zodat u niets vergeet. In het lijstje kunt u vragen opnemen als: ‘waar ben ik bang voor, wat wil ik dat artsen doen wanneer ik lijd en waar wil ik het liefst sterven?’

Stel een medische volmacht aan

U kunt een familielid of andere dierbare aanstellen als medische volmacht. Hij of zij overlegt met uw behandelaars op het moment dat u dit zelf niet meer kunt. Het is belangrijk dat deze persoon precies weet hoe u over bepaalde zaken rond uw levenseinde en behandelingen denkt.