Testament opstellen2019-05-20T14:46:07+00:00
Home » Voor overlijden » Testament opstellen

Je testament opstellen

Je nalatenschap regel je in je testament. Je kunt een rechtsgeldig testament alleen laten opstellen door een notaris. Daarnaast moet je in Nederland wonen en minimaal 16 jaar oud zijn. Maar wat leg je dan zoal vast? Waar moet je aan denken en wat kost het maken van een testament eigenlijk?

Wat kun je vastleggen in je testament?

Maak allereerst een lijstje met zaken die je vast zou willen leggen in je testament. Wil je dat andere mensen dan je partner of kinderen een deel van de erfenis ontvangen? Wil je bijvoorbeeld geld schenken aan een goed doel, iemand van de erfenis uitsluiten of juist een schuld kwijtschelden? Denk erover na en zet het voor jezelf op een rij voordat je overlegt over de invulling van je testament met de notaris.

Je nalatenschap helder vastgelegd in je testament

Nadat je met de notaris al je wensen hebt doorgenomen, stelt hij of zij het testament op. Je kunt meer in je testament opnemen dan alleen maar financiële zaken. Wat je ook vaak terugziet in testamenten zijn onderwerpen zoals:

  • Het regelen van de voogdij van de kinderen
  • De benoeming van een executeur (de uitvoerder van het testament)
  • Het benoemen van de erfgenamen
  • Bedrijfsopvolging regelen
  • Bepalen wie een specifiek voorwerp krijgt

Het schenken van bepaalde voorwerpen zoals sieraden kun je ook doen via een codicil. Een codicil is een soort testament dat je zonder de notaris kunt opstellen. Het document moet (zelf)geschreven zijn, het moet voorzien zijn van een datum en door jou zijn ondertekend. Geld kun je niet nalaten via het codicil, dit moet je altijd regelen in een testament.

Testament bij samenwonen

Ben je niet getrouwd, maar woont je wel samen met je partner? Dan is het verstandig een testament op te stellen.  Als je samenwoont zonder getrouwd te zijn of zonder een geregistreerd partnerschap, erf je namelijk niet automatisch van elkaar. De nalatenschap gaat in dat geval naar de erfgenamen volgens de wettelijke regeling. De wettelijke erfgenamen zijn dan vaak de eventuele kinderen, je broers of zussen en je ouders. In een testament kun je vastleggen dat je erfenis toch naar je partner gaat.

Een testament voor altijd

Heb je eenmaal bij de notaris een testament laten maken, dan blijft dit document altijd geldig. Het wordt geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Wil je tussentijds iets aanpassen, dan kan dat altijd, wel moet je hiervoor weer de notaris inschakelen.

Hoeveel kost een notaris?

De kosten van een notaris voor het opstellen van een testament verschillen behoorlijk. Het is daarom verstandig vooraf enig onderzoek te doen, bijvoorbeeld online. Er bestaan diverse vergelijkingssites waar je gratis offertes kunt opvragen. Let wel op dat je geen appels met peren vergelijkt en dat de aangeboden diensten vergelijkbaar zijn. Gemiddeld kun je rekenen op circa 400 euro voor het opstellen van een testament.