Duurzame uitvaart2019-06-09T16:29:43+00:00

Home » Voor overlijden » Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Het duurzaam invullen van je uitvaart. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders, inmiddels al bijna 20%, daarvoor kiest.
We weten met zijn allen inmiddels best veel over duurzaam leven. Bewust omgaan met energie, afval scheiden, minder vlees eten en je groenten van zo dicht bij huis mogelijk halen. Maar hoe zit dat met je uitvaart? Hoe kun je die zo duurzaam mogelijk invullen?
Gelukkig zijn hiervoor veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld met een milieuvriendelijke kist of een biologisch afbreekbare urn. Of door te kiezen voor een natuurbegraafplaats.

De duurzame grafkist

De meest gekozen duurzame optie bij de uitvaart is de uitvaartkist. Veel mensen willen een kist die uit milieuvriendelijke materialen is gemaakt, zoals onbewerkt hout met het FSC-keurmerk. Hierdoor blijft de milieubelasting bij de crematie of begrafenis

De duurzame methode

In de Wet op de lijkbezorging staan drie mogelijke bestemmingen voor het stoffelijk overschot van mensen: begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Er is nog een andere optie die nog milieuvriendelijker is en dat is resomeren. Dit woord is afgeleid van het Griekse resoma dat wedergeboorte van het lichaam betekent. Bij deze methode vindt het natuurlijke ontbindingsproces in versnelde vorm plaats, doordat het lichaam oplost in een bad met kaliumhydroxide. Door hoge druk en hoge temperatuur (180 graden Celsius) ontbindt het lichaam in pakweg drie uur.
De vloeistof die overblijft kan door het riool en de broze botten (circa 3% van het lichaamsgewicht) kunnen tot as worden vermalen. In totaal is er zo’n 500 liter water per lichaam nodig. Chirurgisch staal (zoals schroeven en pacemakers) wordt gerecycled.
Deze methode, die ook wel bio-cremeren wordt genoemd, is nog toegestaan in Nederland, hoewel er steeds meer wordt gestreefd naar een wetswijziging die dit duurzame alternatief ook in ons land mogelijk maakt.

De duurzame locatie

Op een natuurbegraafplaats wordt het lichaam vaak zonder kist en zonder steen begraven. Het graf worden gemarkeerd met bijvoorbeeld een zwerfkei of een boomstamschijf, afhankelijk van de locatie. Ook kunnen de nabestaanden de GPS-coördinaten van de plaats waar hun dierbare is begraven, ontvangen. Er zijn in Nederland zo’n twintig natuurbegraafplaatsen, en er komen er steeds mee bij. Hoewel natuurbegraven veel duurzamer is dan traditioneel begraven, bestaat er discussie over dit onderwerp. Je bezet immers permanent een stuk land dat niet voor ‘pure’ natuur gebruikt kan worden en stopt een ‘menselijk afvalpakketje’ in de bodem.
Ook de kleding van de overledene kan duurzaam zijn. Wie bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats begraven wil worden, mag alleen volledig composteerbare kleding dragen, dus bijvoorbeeld van katoen of linnen.

Groen rouwvervoer

Het vervoer blijkt het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart, blijkt uit onderzoek van de TU Delft. De wetenschappers gingen in hun onderzoek uit van een uitvaart met honderd genodigden, die deels carpoolen en samen in totaal zo’n 600 kilometer afleggen op de dag van de plechtigheid. Lopen, fietsen of OV-vervoer is een stuk energiezuiniger: als mensen op alternatieve wijze naar de uitvaart zouden reizen, kan dat tot 70 procent CO2-uitstoot schelen.
Ook voor het vervoer van de overledene zelf zijn milieuvriendelijke alternatieven te verzinnen: een draagbaar van wilgentenen, een bakfiets, een paardenkoets of een elektrische rouwauto.

Het groene rouwboeket

Het meest milieuvriendelijk is het weglaten van bloemen bij een uitvaart. Mocht je dat te sober vinden, dan zijn er ruim voldoende duurzame alternatieven voor de standaard grafkransen en bloemstukken. Bijvoorbeeld een biologisch geteeld boeket of een zelf geplukte bos veldbloemen. Zaadjes inzaaien op het graf of bloembollen planten zijn ook mooie duurzame alternatieven.