Wetgeving rondom het overlijden2019-08-16T10:33:45+00:00
wetgeving rondom overlijden
Home » Het overlijden » Wetgeving rondom het overlijden

Wetgeving rondom het overlijden

Heb je te maken met een overlijden van een dierbare? Dan moet je rekening houden met de Nederlandse wetgeving rondom het overlijden. Het overlijden van een dierbare moet worden gemeld bij de gemeente waar de dierbare is overleden. Hiervoor heb je de verklaring van overlijden nodig. Je kunt deze melding zelf doen, maar je kunt het ook met een gerust hart overlaten aan de uitvaartondernemer. De aangifte moet in elk geval voor de uitvaart zijn gedaan en binnen zes werkdagen na het overlijden.

Na de aangifte verwerkt de gemeente het overlijden in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP). Je ontvangt een uittreksel van de akte van overlijden, waarmee je toestemming krijgt voor de uitvaart. Op de akte van overlijden komt de naam te staan van degene die de aangifte heeft gedaan.

Termijn voor begraven of cremeren

Een uitvaartondernemer kan je helpen bij de voorbereiding van het afscheid en de uitvaart. Begraven of cremeren mag niet eerder dan 36 uur en niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Zaterdagen, zondagen en feestdagen tellen dus niet mee. Wil je een uitvaart binnen 36 uur na het overlijden of pas na zes werkdagen, dan heb je speciale toestemming nodig van de Burgemeester of de Officier van Justitie. Je kunt bijvoorbeeld uitstel vragen om godsdienstige redenen of omdat er familie uit het buitenland moet komen.

Er is een aantal redenen voor de termijn van 36 uur. Zo moet de politie nog strafrechtelijk onderzoek kunnen doen als er vragen zijn over de doodsoorzaak. Ook geeft dit nabestaanden voldoende tijd om uitvaart te regelen.

Bewaartermijn van de as na een crematie

Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene een maand bewaren. Daarna mogen de nabestaanden de asbus ophalen. Zo is er tijd voor eventueel strafrechtelijk onderzoek op de asresten. De nabestaanden hebben intussen de tijd om na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen.

Resomeren of cryomeren

In Nederland mag een overledene alleen begraven of gecremeerd worden. Het is niet toegestaan een overledene te resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam opgelost met een speciale vloeistof. Ook cryomeren is verboden. Hierbij wordt het lichaam bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uit elkaar, waarna het overschot wordt begraven of gecremeerd.

As meenemen naar het buitenland

Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Wel is het verstandig om een Engelstalige verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij je te hebben als je de asbus vervoerd naar het buitenland.

Ook als je as van een overledene wilt invoeren, gelden er in Nederland geen beperkingen of voorschriften. Een speciaal vervoerbedrijf (repatriëringsbedrijf) kan de asbus naar Nederland vervoeren. Soms is het ook mogelijk om de asbus als hand- of ruimbagage in een vliegtuig mee te nemen. Dit hangt van de regels van de luchtvaartmaatschappij af.

Waar mag een overledene begraven of gecremeerd worden?

Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats of gecremeerd worden in een crematorium.

In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente toestemming geven voor het begraven op eigen grond. Dan is er sprake van een bijzondere begraafplaats. Een voorbeeld is het graf Kröller-Müller op het privégedeelte van het park rond het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe.

Grafrechten

Grafrechten geven recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Er zijn grafrechten voor een algemeen graf en voor een particulier graf (ook wel familiegraf genoemd).

Bij een gemeentelijke begraafplaats betaalt u grafrechten aan de gemeente. Bij een bijzondere begraafplaats betaalt u grafrechten aan de houder van die begraafplaats, zoals een kerkgenootschap. Deze kosten verschillen per begraafplaats.

Alles over de wetgeving rondom het overlijden vind je via deze links:

Wet op de lijkbezorging

Besluit op de lijkbezorging