De rouwkaart2019-06-09T11:56:21+00:00
Home » Het overlijden » De rouwkaart

Een rouwkaart maken

Met een rouwkaart kun je familie, vrienden en andere relaties van de overledene op de hoogte brengen van zijn of haar overlijden.

Je kent vast de rouwbrief. Deze kwam vroeger veel voor en zie je ook nu nog af en toe gebruikt worden: een witte brief met grijze of zwarte rouwrand zonder afbeeldingen. Inmiddels is de keuze in rouwkaarten een stuk groter geworden. Er zijn verschillende formaten en vormen  en je kunt voor allerlei afbeeldingen kiezen. Dit kan een foto van de overledene zijn, maar ook een beeld dat past bij hem of haar; bijvoorbeeld een bloem, de zee of juist een stadsbeeld.

Een persoonlijke rouwkaart

Je kunt een rouwkaart zo persoonlijk maken als je wilt. Met foto’s en een passend citaat of gedicht.

Misschien is er een uitspraak of tekst die perfect past bij de overledene, dan is het fijn om deze op de rouwkaart weer te geven. Maar als een vaker gebruikt citaat of gedicht heel erg aanspreekt, kan dit natuurlijk ook.

Op tijd versturen

Het is belangrijk om snel na het overlijden de rouwkaarten te maken en laten drukken, zodat ze de ontvanger tijdig op de hoogte brengen van de uitvaart. De uitvaartverzorger kan je helpen met het uitzoeken van een kaart en eventueel ook met de tekst voor op de kaart. Hij of zij weet ook precies wat er op de kaart vermeld moet worden. Hieronder geven we alvast een overzicht met onderdelen die terugkomen op de rouwkaart:

  • De volledige naam van de overledene en eventueel de roepnaam.
    De geboortedatum en datum van overlijden, eventueel wordt de leeftijd genoemd
  • Het adres van de locatie voor de afscheidsdienst, begrafenis of crematie, eventueel met een routebeschrijving
  • De datum en het tijdstip van de afscheidsdienst
  • Eventuele data en tijdstippen voor condoleance voorafgaand aan de uitvaart
  • De namen van de gezinsleden of familieleden namens wie de rouwkaart wordt gestuurd
  • Een correspondentieadres
  • Speciale wensen, zoals de kleur van de bloemen, of juist geen bloemen

Ook heb je veel online bedrijven die kaarten aanbieden, waarbij je veel keuze hebt in kleurgebruik, lettertypen, vormen van de kaart en afbeeldingen. Zo kun je zelf de kaart helemaal naar je wens maken en meteen laten drukken.

Controleer het eindresultaat altijd goed voordat het naar de drukker gaat, ook al heb je heel andere dingen aan je hoofd. Vraag altijd een ander de tekst ook een keer rustig en zorgvuldig door te lezen. Zijn de kaarten eenmaal gedrukt? Dan kunnen ze worden verstuurd.

Geen rouwkaarten

Soms worden er geen rouwkaarten verstuurd, maar wordt er een rouwadvertentie geplaatst in een of meer dagbladen. Er staat dan boven de advertentie ‘In plaats van kaarten’. Zo maak je duidelijk dat er geen rouwkaarten worden verzonden. De verwachting is dat mededelingen van overlijden via e-mail en eventueel via social media zoals Facebook in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen

Het versturen van de rouwkaarten

PostNL heeft voor het versturen van rouwkaarten speciale rouwzegels, waardoor rouwpost wordt herkend en met speciale zorg wordt behandeld. De rouwkaarten kunnen in een speciale verzamelenvelop worden gestopt en worden aangeboden bij het postkantoor. Zowel de rouwzegels als de verzamelenvelop zijn te koop in het postkantoor en online op postnl.nl.

Rouwkaarten die naar het buitenland moeten, kun je gewoon in de verzamelenvelop stoppen. Voor deze kaarten kun je een internationale postzegel in combinatie met een priority-sticker gebruiken. Wel raadt PostNL aan geadresseerden in het buitenland ook altijd telefonisch of via e-mail te informeren, omdat de bezorging iets langer kan duren.