De rouwadvertentie2019-05-20T14:40:57+00:00
Home » Het overlijden » De rouwadvertentie

De rouwadvertentie

Er zijn steeds meer manieren om mensen te laten weten dat iemand is overleden en om details over de uitvaart te delen. Toch zie je nog steeds veel rouwadvertenties in kranten, of dat nu dagbladen zijn of huis-aan-huisbladen.

Zijn er regels voor een rouwadvertentie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, er zijn geen regels waaraan een rouwadvertentie per se moet voldoen. Zolang hij past bij de overledene en/of je voelt je er als nabestaande goed bij, kun je in de rouwadvertentie kwijt wat jij wilt.

Natuurlijk is het wel handig bepaalde informatie te verstrekken. Zeker als in de advertentie ook informatie over de uitvaart wordt gedeeld. Het is handig, maar niet verplicht, de volgende onderdelen mee te nemen:.

  • Een korte tekst waaruit blijk hoe de overledene is overleden (‘geheel onverwacht’, ‘na een lang ziekbed’)
  • De naam van de overledene
  • De geboortedatum (meestal links vermeld) en de sterfdatum (meestal rechts vermeld), eventueel de leeftijd
  • De namen van de nabestaanden die de rouwadvertentie hebben geplaatst
  • Praktische informatie over de uitvaart, bijvoorbeeld de datum en het tijdstip, is de uitvaart besloten of niet, mogelijkheden tot condoleren en verdere wensen van de overledene (zoals wel of geen bloemen)
  • Wees voorzichtig met het vermelden van adressen. Geloof het of niet, maar er zijn altijd ongenode gasten (lees inbrekers) die zonder scrupules gebruik maken van de situatie
  • Vaak zie je meerdere rouwadvertenties, bijvoorbeeld een van de directe familie, maar ook van vrienden of collega’s. De rouwadvertentie is dan niet zozeer informatief, maar een uiting van respect en vriendschap
  • De rouwadvertentie laat vaak ook een tekst zien die past bij de overledene. Dit kan een regel uit een lied zijn, uit een gedicht of uit een psalm. Natuurlijk kun je ook zelf een mooie quote bedenken. Geen inspiratie? Kijk dan in andere rouwadvertenties of google op quotes, waarbij je een zoekwoord ingeeft, bijvoorbeeld ‘quotes afscheid’.

Vind je het toch lastig zelf een rouwadvertentie op te stellen? Je kunt altijd de hulp van de uitvaartverzorger inroepen. Hij of zij kan ook helpen met het laten plaatsen van de advertentie in een dagblad of huis-aan-huisblad naar keuze. Ook de afdeling familieberichten van de gekozen krant kan je verder helpen.

In welke krant wil je de rouwadvertentie plaatsen?

Het is belangrijk om de rouwadvertentie zo snel mogelijk na het overlijden te laten plaatsen, zodat mensen op tijd weten waar en wanneer de uitvaart plaats zal vinden. Dat levert best een tijdsdruk op. Je moet al kort na het overlijden beslissen over de inhoud en vormgeving van de rouwadvertentie.

Voor het formaat van de rouwadvertentie kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. De advertentie bestaat altijd uit een aantal kolommen (in de breedte) en een aantal millimeters (in de hoogte). Het aantal kolommen x de millimeters bepaalt de prijs van de advertentie. De prijs van een dagbladadvertentie (gemiddeld € 1.200) ligt daarbij al snel minimaal drie keer hoger dan die van een huis-aan-huisblad (gemiddeld € 400). Het is dus goed om na te denken over in welke krant je de rouwadvertentie wilt plaatsen en welke consequenties dat heeft voor je budget.

Controleer de rouwadvertentie goed

Met alle emoties en onder de tijdsdruk die er is, is een foutje in de tekst snel gemaakt. Check daarom altijd een keer extra of alles klopt en laat de tekst zeker ook door een of meer anderen controleren.