Cremeren2019-06-09T11:44:25+00:00
Home » Het overlijden » Cremeren

Kiezen voor cremeren

Cremeren is vaak goedkoper dan begraven. Misschien is dat wel de reden dat inmiddels meer dan de helft van alle Nederlanders voor deze mogelijkheid kiest. Ook de asbestemming kun je zelf kiezen. Hierover vertellen we je later meer.

Het verloop van een afscheid tijdens een crematie

Natuurlijk kun je zelf grotendeels bepalen hoe je eigen afscheid eruit zal zien, of hoe je de uitvaart voor een overleden dierbare wilt laten zijn. Dit geldt met name voor de plechtigheid. Hierin kun je veel persoonlijks kwijt. Het verdere verloop heeft een paar algemene richtlijnen:

  • na het afscheid begeleidt een klein gezelschap van nabestaanden de kist naar de ovenruimte;
  • als je wilt, mag je de overledene iets meegeven in de kist, zolang dit maar brandbaar is. Denk aan een tekening, bloemen of een knuffel;
  • de identiteit van de overledene wordt geregistreerd;
  • de kist gaat de oven in, samen met een steentje waarop het nummer van de crematie staat. Hierdoor komt de as van de overledene altijd bij de juiste nabestaanden terecht;

De as blijft minimaal vier weken in het crematorium. Als nabestaande heb je tot zes maanden kosteloos de tijd om te bedenken wat je met de as wilt doen. Je kunt deze termijn verlengen tegen betaling.

Wat er gebeurt tijdens het cremeren

Je vraagt je misschien wel eens af hoe de het cremeren nu precies in zijn werk gaat. Het begint met het ontbranden van de oven. Dit gebeurt in de ochtend al. De oven moet een temperatuur bereiken van minimaal 800 graden Celsius. Als de kist de oven ingaat, wordt deze met een korte, extra hete steekvlam aangestoken. Hierdoor verhoogt de temperatuur naar 1200 graden Celsius. Deze temperatuur is nodig voor het volledig verbranden van het lichaam.  Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Zijn er nog grotere resten, dan worden deze fijngemalen. Eventuele edelmetalen van bijvoorbeeld sieraden worden gescheiden van de as. De opbrengst gaat naar een goed doel, gekozen door de Landelijke Vereniging van Crematoria.

As-bestemmingen

Wat er moet gebeuren met de as van de overledene is een heel persoonlijke kwestie. As kan worden uitgestrooid om een veldje dat hiervoor vaak is ingericht op een begraafplaats. Uitstrooien gebeurt ook vaak in de natuur of over zee. Vrij nieuw is de ballon verstrooiing. De steeds hoger stijgende ballon die is gevuld met as is een mooi symbool van de reis die de ziel maakt.

Je kunt de as ook bewaren in een urn. Deze kun je zelf uitkiezen. Online vind je veel mogelijkheden. Je mag de as thuis bewaren, maar je kunt een urn ook bijzetten in een urnenmuur, urnentuin of columbarium.

Andere tastbare herinneringen zijn het verwerken van een deel van de as in een persoonlijk sieraad, een schilderij of zelfs een tattoo. In onze blog over as-bestemming lees je alle bijzondere ideeën.