Begraven2019-05-20T14:39:18+00:00
Home » Het overlijden » Begraven

Begraven

Weet je voor jezelf zeker dat je begraven wilt worden, dan moet je op basis van deze keuze nog een aantal belangrijke vervolgkeuzes maken. We zetten ze hier voor je op een rij.

Keuze van de begraafplaats

In Nederland kun je kiezen voor verschillende soorten begraafplaatsen. De meest voorkomende zijn:

  • Gemeentelijke begraafplaatsen
  • Bijzondere begraafplaatsen

In elke gemeente vind je ten minste één gemeentelijke begraafplaats. Dit is zo geregeld in de Wet op de lijkbezorging. Uitzondering op deze wet is de ontheffing de een gemeente kan krijgen als er voldoende bijzondere begraafplaatsen in een gemeente zijn, zoals begraafplaatsen van kerkgenootschappen, het zogenaamde kerkhof.

Naast kerkgenootschappen kunnen ook ondernemingen, stichtingen, (begrafenis-)verenigingen en zelfs personen een begraafplaats hebben, zolang de wettelijke bepalingen maar nageleefd worden. Eén daarvan is dat je toestemming moet krijgen van de gemeenteraad om een begraafplaats te houden.

Je bent helemaal vrij om je eigen begraafplaats te kiezen. Je eigen woonplaats is de meest voor de hand liggende keuze, maar wellicht kies je liever voor de plaats waar je vandaan komt of waar je familie of kinderen wonen. Dat is helemaal aan jou. In Nederland kun je kiezen tussen meer dan 3.000 begraafplaatsen.Er zijn een paar zaken die je vast wilt mee laten wegen in je keuze voor een begraafplaats:

  • voor hoe lang kun je een graf huren
  • wat zijn de kosten
  • is het soort graf dat je wilt mogelijk
  • mag je zelf een plaats kiezen

Een algemeen graf

Een algemeen graf is de goedkoopste manier van begraven in Nederland. Dit graf wordt beheerd door de begraafplaats en zij bepalen ook wie er in dit algemene graf wordt begraven. De overledenen worden op volgorde van overlijden begraven. Er zijn weinig mogelijkheden voor een persoonlijke touch op een algemeen graf. Vaak kan niet meer dan een tegeltje per de naam van de overledene en geboorte- en sterfdatum worden geplaatst. Algemene graven worden uitgegeven voor de minimale grafrusttermijn van tien jaar, soms langer. Daarna wordt het graf in de regel geruimd. Verlengen van de grafrechten is bij een algemeen graf niet mogelijk.

Een eigen graf

De meeste mensen kiezen voor een eigen graf. Dit wordt ook wel familiegraf of particulier graf genoemd. Bij een eigen graf bepaal je zelf wie er in het graf komt te liggen en hoe lang je het graf in stand wilt houden. Een graf kun je niet kopen (hoewel het verwarrend genoeg soms koopgraf wordt genoemd), maar je huurt het. Er wordt een zogenaamd ‘uitsluitend recht op een graf’ gevestigd. Dit grafrecht wordt gevestigd voor minimaal 10 jaar, maar vaak langer. Daarna kan dit recht tegen betaling worden verlengd, meestal per 10 jaar.

Een eigen graf of familiegraf wordt pas geruimd na afloop van de afgesproken periode, waarbij er niet wordt verlengd. Je wordt als nabestaande altijd bijtijds benaderd met de vraag of je verlening van het grafrecht wenst.

Bij een eigen graf kun je kiezen voor een dubbel graf, zodat bijvoorbeeld een partner later kan worden bijgezet in het bestaande graf. Dubbele graven kunnen onder elkaar of naast elkaar zijn gelegen.

De kosten voor een graf verschillen enorm per begraafplaats en per gemeente. Laat je daarover goed informeren.

Bijzondere graven

Er zijn diverse bijzondere graven. Het is altijd goed om te checken bij de gekozen begraafplaats wat de mogelijkheden zijn voor een bijzonder graf. Een grafkelder bijvoorbeeld is een graf met een betonnen binnenwand, waar na de begrafenis een deksel, ook van beton, op komt. Bij een grafkelder wordt je dus niet in de aarde begraven, maar in een ruimte onder de grond.

Je kunt ook bovengronds begraven worden. Dit kan prettig zijn voor mensen die zich niet comfortabel voelen bij het idee om onder de grond te worden begraven. Denk bijvoorbeeld aan een bovengrondse nis die in een muur is verwerkt. In Nederland komt dit nog niet zo vaak voor, in Zuid-Europese landen zie je bovengrondse graven veel vaker.

In Nederland is ook  het natuurgraf in opkomst. Bij natuurgraven gaat het graf, op een speciale natuurbegraafplaats, op in de natuur. Er is geen grafmonument nodig en er zitten meestal eeuwige grafrechten op het graf, waardoor grafkosten niet verlengd hoeven te worden.

Kinderen worden op een apart gedeelte van de begraafplaats begraven. Op deze kinderhofjes zie je vaak heel bijzondere, persoonlijke gedenktekens