Rouwvervoer2019-08-26T09:26:47+00:00
Rouwvervoer
Home » De uitvaart » Rouwvervoer

Rouwvervoer

Voor het vervoeren van een overledene maken we gebruik van het zogenaamde rouwvervoer. Maar welke mogelijkheden zijn er dan allemaal en welke regels gelden er voor rouwvervoer? Connected Forever geeft antwoord op deze vragen.

De rouwstoet in het verkeer

Voor een rouwstoet gelden speciale verkeersregels. Deze regels gelden als de rouwauto en de volgauto’s zwart met wit gestreepte vlaggen links en rechts voor op de auto hebben geplaatst. Zo zijn alle auto’s herkenbaar als onderdeel van de rouwstoet. Het doel is om de rouwstoet zoveel mogelijk bijeen te houden, zonder onderbrekingen. Het overige verkeer moet hiermee rekening houden:
– Op een gelijkwaardige kruising hebben volgauto’s in een rouwstoet altijd voorrang.
– Bij het oversteken van een zebrapad moet je voorrang verlenen aan een naderende rouwstoet.
– Bij het verlaten van een bushalte moeten bussen voorrang verlenen aan een naderende rouwstoet.

Verder gelden de algemene verkeersregels voor de rouwstoet. Er moet worden gestopt voor een rood stoplicht en voorrang worden verleend op ongelijkwaardige kruisingen.

Regels rondom rouwvervoer

Veel mensen denken dat een officiële rouwauto verplicht is voor het vervoer van een overledene, maar dat is niet het geval. De Wet op de Lijkbezorging noemt hierover niets concreets. Als je een overleden dierbare dus zelf wilt vervoeren en je hebt daarvoor een geschikt vervoermiddel, dan mag dat gewoon. De enige regel is dat de overledene in een grafkist of andere omhulling, bijvoorbeeld een lijkwade, moet worden vervoerd. De overledene mag niet zichtbaar zijn.

Soorten rouwvervoer

Net zoals het afscheid van een overledene de afgelopen jaren steeds persoonlijker is geworden, wordt ook het rouwvervoer steeds meer afgestemd op het soort afscheid. De keuze in soorten rouwvervoer is dan ook groot.
Naast de traditionele rouwauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal model rouwauto, zoals een Citroën DS (de ‘Snoek’), een VW Kever met rouwaanhanger of een VW T2 busje. Daarnaast zijn rouwauto’s naast de meer standaard kleuren zwart, wit en grijs inmiddels ook in andere kleuren te huur.

Met de uitvaartbus maak je samen met de overledene de laatste reis naar crematorium of begraafplaats. Andere mogelijkheden voor rouwvervoer met een persoonlijk tintje zijn rouwkoetsen, rouwfietsen of rouwvervoer op een motor met zijspan.

Kinderrouwvervoer

Voor rouwvervoer tijdens een kinderuitvaart hebben veel aanbieders speciale auto’s beschikbaar zoals een witte Fiat 500 of een witte Mini.