Dit moet je regelen bij een overlijden

//Dit moet je regelen bij een overlijden

Dit moet je regelen bij een overlijden

Wanneer een dierbare afscheid heeft moeten nemen van het leven, moeten er een hoop praktische zaken worden geregeld. Er wordt best veel van je gevraagd op een moment dat je hoofd daar eigenlijk helemaal niet naar staat. In dit blog geven we je een overzicht van dingen die in de 24 uur na het overlijden moeten worden geregeld.

Verklaring van overlijden

Een arts moet het overlijden vaststellen. Dit kan de huisarts zijn, bijvoorbeeld als je dierbare thuis is overleden. Het kan ook een arts in het ziekenhuis van overlijden zijn. De arts stelt de oorzaak van overlijden vast. Is er sprake van een natuurlijk doodsoorzaak, dan geeft de arts de verklaring van overlijden af.

De verklaring van overlijden heb je nodig om aangifte van overlijden te doen bij de gemeente en om de overledene te kunnen begraven of cremeren.

Het overlijden moet worden gemeld bij de gemeente waar je dierbare is overleden. Meestal neemt de uitvaartverzorger deze aangifte voor zijn rekening, maar je kunt dit ook zelf doen. De aangifte moet zijn gedaan vóór de uitvaart en in principe binnen zes werkdagen na overlijden.

Akte van overlijden

Na de aangifte van overlijden, verwerkt de gemeente het overlijden in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen. Je krijgt na aangifte een uittreksel mee van de akte van overlijden.

De gemeente brengt verschillende instanties op de hoogte van het overlijden:
– De Sociale Verzekeringsbank
– De Belastingdienst, zodat je de benodigde formulieren krijgt toegestuurd om de belastingzaken af te handelen
– Het Hoogheemraadschap inzake de waterschapsbelasting
– Gemeentelijke belastingen
– Het UWV

Contact met de uitvaartverzorger opnemen

Voordat je contact op kunt nemen met een uitvaartverzorger, is het van belang de uitvaartpolis bij de hand te hebben. Helaas komt het regelmatig voor dat de polis niet wordt gevonden. Weet jij ook niet direct waar te zoeken naar de polis? Zoek in de administratie van de overledene, controleer zijn bankafschriften naar afschrijvingen van de verzekeringspremie of zoek contact met de verzekeringsadviseur van de overledene.

Zijn er uitvaartwensen?

Het is goed om zeker te weten of je overleden dierbare speciale wensen had voor de uitvaart. Hopelijk hebben jullie bij leven hierover gesproken en weet je wat de uitvaartwensen zijn. Is dat niet het geval, dan kan het altijd goed zijn te zoeken in de administratie van de overledene.

Is er niets vastgelegd? Praat dan met andere nabestaanden zoals familie, vrienden en collega’s. Misschien zijn de wensen over het afscheid van het leven wel eens ter sprake gekomen.

By |2019-07-24T07:16:55+00:00juli 24th, 2019|Afscheid nemen van het leven|Reacties uitgeschakeld voor Dit moet je regelen bij een overlijden

About the Author: