Asbestemming

Een mooi aandenken na de crematie

Dertig dagen na een crematie mag je de asbus met daarin de as van de overledene ophalen bij het crematorium. De as van jouw dierbare kun je op bijzondere manieren verwerken in een mooi aandenken. In dit blog zetten we je een aantal mogelijkheden voor je op een rij. Hopelijk vind je daartussen de manier die helemaal past bij jouw wensen.

Een urn kiezen

Urnen om de as van je dierbare in te bewaren, bestaan er in oneindig veel vormen, kleuren en maten. Ze worden gemaakt van keramiek, kunststof, glas of een metaalsoort en zijn ook nog eens in allerlei prijsklassen te verkrijgen. In het grote aanbod vind je ongetwijfeld wat je zoekt. Bovendien kun je een urn op maat laten maken.

De urn kun je een mooie gedenkplek geven, bijvoorbeeld in je huis. Wat we steeds vaker zien is dat de urn in een urngrafje in de eigen tuin wordt bijgezet. Voor het begraven van een overledene in je tuin gelden veel regels. Je hebt hier bijvoorbeeld toestemming van de gemeente waarin je woont voor nodig. De as van een overledenen mag je echter bewaren waar je wilt, dus ook in je eigen tuin.

Terug naar de natuur

Er zijn verschillende mooie manieren om de as ‘terug te geven aan de natuur’. Sommige urnen zijn bijvoorbeeld gemaakt met een speciaal vakje bovenin de urn, met daarin zaden voor een herinneringsboom of –plant.

In een zogenaamde waterurn wordt de as door regenwater langzaam verspreid in de grond. Hierdoor wordt de as van je geliefde in een mooi en geleidelijk proces teruggegeven aan de aarde.

As verwerkt in kunst

Houd je van kunst, dan kun je ervoor kiezen de as te laten verwerken in een schilderij. De as wordt dan vermengd met de verf en wordt zo onderdeel van het kunstwerk.

De as kan ook worden verwerkt in een glazen beeldje, een glazen urn of ander kunstwerk van glas. De glasblazer maakt je glazen herinnering altijd op maat en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ze zelfs in een kleine serie laten maken, zodat meerdere mensen hetzelfde aandenken krijgen.

Een bijzonder sieraad

Wanneer je een beetje van de as van je geliefde laat verwerken in een sieraad, kun je deze altijd dichtbij je dragen. Deze mooie tastbare herinnering geeft je het gevoel dat je dierbare toch nog een beetje dichtbij je is.

Je kunt van de as van je dierbare zelfs een diamant laten maken. Diamanten worden gemaakt door het samenpersen van koolstof. En laat dat nou net het op een na meest voorkomende scheikundig element zijn in het menselijk lichaam. Met de verwerking van de as in een diamant heb je een prachtige, persoonlijke herinnering aan je geliefde.

As in de lucht

Een symbolische reis kun je de as van de overledene laten maken in grote heliumballonnen. Deze ballon gaat enorm hoor de lucht in tot wel 25 kilometer en spat dan uit elkaar. De as komt dan vrij en verspreidt zich in allerlei richtingen over de aarde.

Een vergelijkbare manier is het verstrooien van de as vanuit een vliegtuigje.

Je kunt ook een deel van de as laten verwerken in een speciale vuurpijl. As verstrooiing per pijl mag alleen vanaf locaties aan de Nederlandse kust. Ook moet de pijl in de richting van de zee afgeschoten worden.

By |2019-07-19T06:27:48+00:00oktober 23rd, 2018|En dan gaat het leven weer door|Reacties uitgeschakeld voor Asbestemming

About the Author: